BejelentésNAGYCSALÁDOSOK VESZPRÉMI EGYESÜLETE
Társadalmunk alappillére a család, és csak rajtunk múlik, milyen útravalót visznek gyermekeink!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Beszámoló a Pünkösdi kerékpár túráról

Május 20-án, Pünkösd hétfőn biciklitúrán voltunk az egyesületből 69 fővel. 10 órakor indultunk az Óváros térről, sajnos a Csatárhegy alatt az erdőben sok  volt az akadály az előző napi eső miatt, de mindenki nagyjából szerencsésen túlélte. Márkó után Bánd, egészen az Esseg várig, ott megpihentünk. Visszafelé Jutas pusztának indultunk, erre már az út jobb volt, de a végén eláztunk. Így a fagyizás elmaradt, aki azonban a programon részt vett, a gyűlésen  a jól megérdemelt fagylaltját megkapja. A túráról készült fényképek a honlapunkon megtekinthető.

Merhala Zsuzsa 2013. május 20.

Beszámoló a FAGYI kupa evezős versenyről

Gyermek és Ifi csoport vízi túrázói Június 17-én a hagyományos FAGYI kupa evezős versenyre gyülekeztek, az ajkai csónakázó tó partján.

Tíz óráig gyakoroltak a versenyzők, hiszen a sok evezős között volt, aki most ismerkedett a kenuval. Így a rendezők vegyes családi csapotokat állítottak össze. Huszonkét csapat indult a Tó vendéglő előtti vízről. Feladat a két nagy sziget megkerülése volt. Két csapat egyforma kenuval vetélkedett egymással, de az igazi ellenfél az idő volt. Cél, ki tudja legrövidebb idő alatt megkerülni a szigeteket. A tizenkét órai eredményhirdetéskor a FAGYI kupa győztes csapata: a Kék Szabolcs, Kék Imola, Ozorai Szonja alkotta legénység, másodiknak a Major Viki, Takács Andrea, Takács Bence összetételű csapat lapátolt a célba, a harmadik legjobb időt pedig az Ender csapat: Tamás, Tímea és István érte el. Senki sem csalódhatott, és bőven fogyott az egyik városközponti cukrászdában a fagyi. Ezután a közeli strandon pihenték ki az evezés fáradalmait és úgy búcsúztak:

Viszontlátásra 2013. évben ugyan itt!

Ozorai Sándor 2012. június 21.

Beszámoló a május 22-i NeVess és Evezz kenu versenyről

Vasárnap mozgalmas nap volt az ajkai csónakázó tavon. A Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete 4. alkalommal választotta a tavat, a NeVess és Evezz kenu evezős verseny megrendezésére. A jó időt kihasználva sorba érkeztek a családok a négy kategóriában induló versenyre. Tíz órakor indult a vetélkedő. Először a gyerekek nyolc csapata indult 12 éves korig az Ifi kormányosok segítségével. Ők két kenuval indultak egyszerre, így nemcsak az idővel, de egymással is meg kellett küzdeni a két sziget megkerülés közben. Az Ifi kategóriában hét csapat vetélkedett, ők öt percenkén indultak. A versenypályát egy bójakerülés és a hídról ledobott három műanyag palack kiszedése is nehezítette. Ezután a legnépesebb csoport, 14 családi csapat következett. Ők is, mint a gyerekek, párosan indultak és a két sziget megkerülése volt a feladat. Utolsó kategória a felnőtteké volt, ahol nyolc evezős csapat vetélkedett a bójakerüléssel és a műanyag palackok kiszedésével nehezített pályán. 14 órakor felsorakoztak a csapatok az eredményhirdetésre, ahol értékes díjakat vehettek át a versenyzők, a közel 42 család tapsa és ovációja kíséretében. Közben az ügyes szakácsok az ebédet is elkészítették, amit a versenyzők és a családok jóízűen elfogyasztottak. A verseny zárásaként az egyesület vezetősége gyermeknapi adományt osztott a családoknak. Ezután sok élménnyel indultak haza és úgy búcsúztak: Viszontlátásra május 28-29-én, az Alsószölnök-Csákánydoroszló vízi túrán!

Ozorai Sándor 2011. 05. 24.

Beszámoló a május 14-15-i Körmend vízi túráról és a Jeli arborétumról

Hétvégére rossz időt jeleztek, ezért csak 15 természetjáró vett részt a VMK Ifi csoport, Körmend – Rum és a Jeli arborétum megtekintésére kiírt két napos túráján. A szombati szép időt kihasználva Körmendről indultak a vízi túrázok. A kanyargós Rába folyón a sok bedőlt fa között ügyesen kellett kormányozni. A VMK Ifi csoport kenu kormányos tanfolyam hallgatói sikeresen vették a gyors, és sok kanyarral bővelkedő Rába folyó akadályait. Húsz kilométer evezés után érkeztek a rábahívégi táborozóhelyhez, ahol kiszálltak és a kenukat partra vitték. A sátrak felállítása után két bográcsban neki álltak a finom vacsora elkészítésének. Míg fött a vacsora elmesélték a sok élményt a közben odaérkező „Hazai túrizmus” felvételeit készítő kamerásnak. Sajnos az idő másnapra elromlott, így a tovább evezés helyett a szemerkélő esőben, a Jeli arborétum megtekintésével folytatták túrájukat. Először Ambrózy István szobrához mentek, aki 1922-ben alakította ki az arborétumot, és a csodálatos rododendron virág gyűjteményt. A sok színben és illatba pompázó virágok között sétálva érkeztek a hét források völgyébe, majd egy másik úton visszaindulva a sok csodálatos virág között sétálva fejezték be a túrát. Majd úgy búcsúztak: Viszontlátásra május 22-én a Nevess és Evezz versenyen!

Ozorai Sándor 2011. 05. 16.

Beszámoló az április 16-i Csatár hegy gyalogos nyílt túráról

A hétvégi szép időt kihasználva egy kis csapat természetjáró a VMK Ifi csoport által meghirdetett Csatár hegyi túrára, a veszprémi vasútállomásról indult. A Séd patak szépen felújított völgyébe először egy szökőkúthoz érkeztek, majd tovább gyalogolva a Margit romokat tekintették meg. A romok melletti sétányon egy vízi labirintust építettek, ahol a gyerekek nagy örömére papír hajókat lehetett eregetni. Az állatkerti parkolónál a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületéből három család csatlakozott a túrázókhoz. A gulyadombon gyalogoltak tovább, közben két kilátónál is megálltak. A nagyobbikra 77 lépcsőn kapaszkodtak fel, itt megcsodálták a veszprémi panorámát. Majd leereszkedtek a Lackó forráshoz, ahol a kiürült üvegeket megtöltötték. A 8-as úton keresztül gyalogolva érkeztek az Ördögrágta sziklához, amire többen felkapaszkodtak. Innen tovább indulva megcsodálták a tavasz egyik legfeltűnőbb virágát, a Tavaszi Héricset. A görög mitológia szerint virágdísze, a vadkan által megölt Adonisz kicsepegő véréből fakadt. Közben a csatári kápolna mellett elhaladva érkeztek a kilátóhoz. Egyből tüzet gyújtottak. A parázson megsütött sok finomság, és a Lackó forrás hűs vízének elfogyasztása után tovább indultak Márkó felé. Egy bedőlt fákkal nehezített völgyben ereszkedtek le. A 18 km gyaloglás után érkeztek a márkói völgyhíd alá, majd a vasútállomáson az érkező vonatra felszállva elindultak Ajkára, és úgy búcsúztak: Viszontlátásra a Körmend - Rum vízi túrán, május 14-15-én!

Ozorai Sándor 2011. 04. 18.

Beszámoló a március 26-i Padragi sziklák gyalogos nyílt túráról

A szép tavaszi időt kihasználva a VMK Ifi csoport szervezésében egy kis csapat természetjáró részt vett a Padragi sziklák gyalogos nyílt túrán. A padragi busz végállomásáról indultak. Először a padragi sziklák feletti kilátóhoz gyalogoltak fel, és a felújított kilátóra felkapaszkodva megtekintették az eléjük táruló tájat. Következett a leereszkedés, fákba, sziklákba kapaszkodva szerencsésen leértek a völgyben, és indultak a Király- kúti völgyben a forrás felé. Itt egy kicsit megpihentek. Majd tovább indulva a Bújó-lik barlangot is megtekintették. A Sárcsik- kúti esőbeállóhoz érve először tűzet raktak, majd a szalonnasütés következett, és a sok finomság elfogyasztása után elindultak hazafelé. Közben a Savanyú Józsi barlangot is felkeresték. Ide be is másztak. A betyárról az a monda, hogy amikor a pandúrok elöl menekült, a lovával is ebben a barlangba bújt el. Innen 210 lépcsőn leereszkedtek a Köles-kepei árokban, és tovább gyalogoltak, majd a Jókai bánya területét elhagyva, 18 kilométert megtétele után érkezték Bódéra, ahol az erőmű kéményeit megpillantva fejezték be a túrát.

Ozorai Sándor 2011. 03. 27.

Beszámoló a március 20-i evezéssel egybekötött Környezetvédelmi napról

Hűvös, szeles idő fogadta az ajkai csónakázó tóhoz érkező természetbarátokat, a VMK gyermek és ifi csoport által meghirdetett, evezéssel egybekötött környezetvédelmi napon. Fél tízkor már a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületétől 6 család 24 fővel, az ajkaiak pedig 12 fővel gyűjtötték a szemetet a tónál. Hála az ügyes kormányosoknak, a szeles idő ellenére is sikerült a sok nejlon tasakot, sörös és kólás dobozokat kihalászni a tóból, 2 kenu segítségével. A többiek kívülről szedték az eldobott műanyag szemetet. Az ajkai televíziótól is kijöttek és felvették a környezetvédelmi nap történéseit. Tizenegy órára végzett a szorgos csapat. Eredmény: hat nagy zsák műanyag hulladék. A kenu kormányos tanfolyam hallgatói még egy kicsi gyakoroltak, és utána hazafelé indultak, és így búcsúztak: Viszontlátásra a Padragi-sziklák gyalogos túrán, március 26-án!

Ozorai Sándor 2011. 03. 22.

Élménybeszámoló a február 26-i Somló gyalogos nyílt túráról

Az ajkai természetjárók a VMK Gyermek és Ifi csoport szervezésében, a kissé enyhébb időt kihasználva Somló túrán vettek részt. Somlóvásárhelyen a vonatról leszállva a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületéből három család is csatlakozott a túrázókhoz. Az első pihenő a Somló Borok házánál volt. Innen a Margit kápolnához érkeztünk, ahol megtekintettük a 300 éves hársfát, ami a villámcsapás után is a megmaradt tönkjéből újra nőni kezdet. Itt úgy döntöttünk, hogy körbe kerüljük a hegyet egy kis kitérővel, a várat és a kilátót is felkeresve. A dobai oldalhoz érve elindultunk a várhoz, közben megálltunk a Kinizsi sziklánál. Az a monda a szikláról, hogy Kinizsi Pál a nagy vitéz a várhoz igyekezve, leült a sziklára pihenni és a szikla ezért horpadt be. A várhoz felérve a nap is kibújt a felhők közül, de a párás idő miatt csak a közeli településeket láthattuk. A kilátónál tüzet raktunk, és közben a kiosztott Somló totó tíz kérdésére próbáltuk megkeresni a helyes választ. A tűz parazsánál megsütött, és a magukkal hozott sok finomság elfogyasztása után, a közben kitöltött totó lett értékelve. A legtöbb pontot elért túrázók térképeket kaptak. A hegyről lefelé indulva, az Ilona kápolnánál még megálltunk egy kis pihenőre, majd a somlóvásárhelyi bővizű forrásnál a Somló hegyre visszapillantva fejeztük be túrát, és úgy búcsúztunk: Viszontlátásra a március 15-i tájékozódási versenyen - Csingerben!

Ozorai Sándor 2011. 02. 27.

Élménybeszámoló a Csurgó-kúti túráról

Hét végén közel húszan gyülekeztünk Magyarpolányba, hogy elinduljunk a hagyományos februári Csurgó-kúti túrára. Felsőborsat felé vettük az irányt. A nyílt terepre kiérve hideg északi széllel szemben gyalogoltunk. Egy bekerített kereszt mellett elhaladva eszünkbe jutott az a monda, hogy egy felsőborsati család építette ezt a keresztet, mert ezen a helyen leányukat egy veszett róka marta meg. Tovább gyalogolva elértük Felsőborsat romos házait, majd még egy dombra kellett felkapaszkodni. Bedőlt fák alagútja alatt ereszkedtünk le a Csurgó-kút völgyébe. Csodálatos látvány fogadott minket. Minden évben más arcát mutatja ez a bő vizű forrás. Most szépen csurgott. A szokásos vetélkedő sem maradhatott el, most a Bakony ismereti totó kitöltésén munkálkodtunk. A helyesen tippelő túrázók értékes térképeket vehettek át. Közben tüzet is sikerült gyújtani a szalonnasütéshez. A sok finomság elfogyasztása után, elérkezett a visszaindulás ideje. De mielőtt elindultunk, még megálltunk a Csurgó-kút kis vízesésénél. A Bánki természetjárók csapata a hosszabb utat Ajkára, míg a többiek a Köves patak völgyét választották. Sok- sok akadályon átjutva érkeztünk az Erdészházhoz, itt elfogyasztottuk a maradék enni- és innivalót. Majd tovább gyalogolva a Magyarpolányi temetőhöz értünk és a Kálvária templomot megpillantva fejeztük be a 13 kilométeres túrát. És így búcsúztunk: Viszontlátásra a február 26-i túrán, ahol a Somló-hegy kápolnáit keressük fel!

Ozorai Sándor 2011. 02. 21.

Farmoson jártunk

Az elmúlt héten, október 16-án szombaton Ildikóval Farmoson jártunk, és ott képviseltük a NVE-ét, a NOE Közép-magyarországi Régiós találkozóján. A meghívást Bertalan Ignác helyi elnök barátunktól kaptuk, aki önkéntes segítőivel együtt nagy szeretettel és sok sok finomsággal vártak mindannyiunkat. Jelen voltak : a NOE régiós vezetője, titkár asszony, a NOE titkársága, és természetesen a régről ismert Monoriak is, valamint számos régióba tartozó nagycsaládos egyesület képviselője, a helyi egyesület számos tagja, és a település sikeres polgármestere. Jó volt ismerős arcokkal találkozni és megosztani egymással az épp aktuális híreket, örömöket, megvitatni a felmerülő problémákat. Sok hasznos információval gazdagodtunk a hűtő-mosógép csere programmal kapcsolatban, az ügyészségi ellenőrzésekkel kapcsolatban, melyekhez mi is tudtunk új információkkal szolgálni. Bepillantást nyerhettünk a hamarosan induló „Nagy család kis lábnyom” energiatakarékossági pályázat rejtelmeibe Rónai Viktória titkársági munkatárs segítségével. Rövid séta a Vízparti Élet Házába és finom ebéd után egy–egy szál virággal köszönték meg a helyiek, hogy elfogadtuk a meghívásukat kicsi, de annál kedvesebb Pest megyei településükre a 3500 lelkes Farmosra. Elhatároztuk, visszatérünk ide, és minden családnak szívből ajánljuk kirándulási célnak is Farmost, mely kiérdemelte a családbarát önkormányzat címet 2010. évben.

Babustyákné Szabó Krisztina 2010. október 20.

Balatonakali pünkösdi vízi állótábor május 22-24.

Már május 21-én délután elindult négy család Balatonakaliba, hogy részt vegyen a VMK Gyermek és Ifjúsági csoport szervezésében meghirdetett tavaszi vízi állótáboron. A horgászok a sátrak felállítása után bevetették a szereléseiket. Nem sok idő kellett és megfogták az első halat, egy szép kárászt. Utána sorba jöttek a dévérek, bodorkák és kárászok. Lehet, hogy azért volt jó kapás, mert érezték a vihar közeledését, ami az éjszaka folyamán próbára is tette a felállított sátrakat. Másnap a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületéből négy család érkezett, hogy részt vegyenek a táborozáson és kipróbálják a kajakokat, kenukat. A kétszemélyes kajakra felszerelt vitorlákkal még a vitorlázást is kipróbálták. Az idő is jóra fordult, így a kormányosi tanfolyam résztvevői sokat gyakorolhattak a Balaton szeszélyes hullámain. Sajnos hamar eltelt a három nap. A vízitúrázok a sátorbontás és a hajók felpakolása után haza indultak és úgy búcsúztak: Viszontlátásra a FAGYI kupán és a Nevess-evezz kenuversenyen!

Ozorai Sándor 2010. 05. 25.

Tábor Nyirádon

A Nyirádi táborról vegyes tapasztalataim vannak. Egyrészről a társaság remek volt és nagyon boldog voltam, hogy új embereket ismertem meg. Az első nap végén lévő fejtágítás úgy érzem mindannyiunkat megviselt kissé, de a fiúk beszámolóját nagyon érdekesnek találtam. Tetszett a hozzáállásuk és az elszántság és az, hogy mennyire kihangsúlyozták, hogy ha valamit nagyon akarunk az sikerülni fog. Kissé csalódtam magamban, mivel nem csináltunk magunknak programokat és azt vártuk, hogy mindent elénk rakjanak. Nem értettem eredetileg mit várnak tőlünk, de aztán a végén összeállt a kép. Nagyon örültem neki, hogy olyan sok, kedves ember volt a táborban. A játékok nagyon viccesek voltak és tetszettek. Végülis sok tapasztalattal jöttem haza és azóta igyekszem feltalálni magam ,mert nem szeretnék még egyszer tehetetlenül ücsörögni. Nagyra értékeltem, hogy minket, lányokat egy külön házban szállásolták el, így is önállóságra sarkallva. Úgy érzem ez egy remek döntés volt. A hangulat ismét felhőtlen és szórakoztató volt, ami szerintem nagyon fontos. Nagyon örülök, hogy részt vehettem egy ilyen táborban remélem lesz még rá lehetőségem.

Orsós Kitti 2010. 05. 11.

Cuha-völgye Kankalin gyalogos nyílt túra április 3-án

Hűvös idő fogadta az ajkai és a veszprémi túrázókat a meghirdetett Kankalin gyalogos nyílt túrán, Porva - Csesznek vasútállomáson. Elindultak a Cuha patak völgyébe, hogy hat kilométert gyalogolva megcsodálják a sziklás hegyoldalakat, a patakon átívelő viaduktot és nem utolsó sorban a most nyíló kankalinokat. Két kilométer gyaloglás után útjukat a patak keresztezte. A patakon az átkelést nem mindenki úszta meg száraz lábbal. Aki már járt erre jelezte, hogy még 7-szer kell átkelni a patakon. A vasútépítési emlékmű megtekintése után egy kicsit megálltak és elfogyasztották a hátizsákba hozott finomságokat. Később a kőfülkék mellett elhaladva érkeztek a Kőpince forráshoz, amit egy utolsó átkelés követett a patakon. Itt még megtekintették a Kőpince barlangot, majd a vinyei vasúti megállóhoz érkezve fejezték be a túrát. Viszontlátásra április 17-én a Csatárhegyi gyalogos túrán!

Ozorai Sándor 2010. 04. 03.

Somlóvásárhely-Karakó tavaszi nyitó vízi túra a Torna patakon március 27-én

A hétvégére a meteorológusok rossz időt jeleztek, ezért csak két család érkezett a somlóvásárhelyi Torna patak hídjához, hogy részt vegyenek a tavaszi nyitó vízi túrán. Szerencsére most tévedtek az időjósok, mert ragyogó idő fogadta a vízi túrázókat. Két kenuba beülve elindultak a hídtól, hogy leevezzenek Karakó községig. A bővizű Torna patakon gyorsan haladtak, de volt ahol az alacsony gyalogos hidaknál meg kellett állni. Útjuk során a Somló hegy lankáit is megpillantották. Nyolc kilométer evezés után érkeztek a tüskevári hídhoz. Itt egy kicsit megpihentek és elfogyasztották a magukkal hozott elemózsiát. Innen a gyerekek már nem vállalták a hátralévő szakaszt, ezért úgy döntöttek, hogy két apuka folytatja tovább. Egy kenuval tíz kilométer evezés után Karakó község házait megpillantva fejezték be a túrát. Az evezéstől fáradtan így búcsúztak: Viszontlátásra a Cuha völgyi Kankalin gyalogos túrán, április 3-án!

Ozorai Sándor 2010. 03. 27.

Evezésgyakorlással egybekötött környezetvédelmi nap a Csónakázó tavon március 20-án

Már nyolcadik éve, hogy a VMK Ifi csoport Horgász-vízitúra szakkör tagjai megszervezik az evezésgyakorlással egybekötött környezetvédelmi napot. Ajkáról tízen, Veszprémből tizennyolcan ültek kenukba a hétvégén, hogy kitakarítsák a Csónakázó tavat és környékét. Akik nem fértek a kenukba, azok a tó partján szedték az eldobott üvegeket és nylonzacskókat. A kormányos tanfolyam hallgatói megpróbálták a vízen úszó üvegek felé kormányozni a kenukat. A szemétszedés befejezése után, még maradtak az evezősök, hogy gyakoroljanak a tavon megrendezésre kerülő, Nevess-evezz és Fagyi kupa evezős versenyre. A környezetvédelmi nap befejeztével így búcsúztak a víztúrázok: Viszontlátásra a Somlóvásárhely - Karakó Torna patak tavaszi vízi túrán, március 27-én!

Ozorai Sándor 2010. 03. 20.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!